Belgisch stoofvlees uit de Groene Garde

Mijn werkkamer staat vol met kookboeken; één van mijn grote passies. Op deze eerste dag van het jaar komt de vraag bij mij naar boven: welk boek is mijn favoriet van 2012?

Het blijkt moeilijk kiezen uit o.a.: Plenty (Ottolenghi), Mijn keukengeheimen (Skye Gyngell), HomeMade (Yvette van Boven), Vegalicious (Alice Hart), Easy Curry (Madhur Jaffrey), Burgermeester, Chez Rachel of Bijzonder Spaans. Maar ik kies voor De Groene Garde’ met het gerecht Belgisch stoofvlees. Want dit kookboek is geen gewoon kookboek. In ‘De Groene Garde’ draait alles om (h)eerlijk eten. Want lekker eten begint met mooie en goede ingrediënten. Waar komen die vandaan? Hoe is het geproduceerd? Wat is de impact op mens en milieu? De Groene Garde neemt je mee op een ‘eetdekkingstocht’ die teruggaat naar de wortels van het eten.

Welke wijn bij Belgisch stoofvlees?

Dit kookboek was onderdeel van een mooi biologisch kerstpakket wat ik heb verzorgd dit jaar. Natuurlijk aangevuld mét alleen biologische wijnen. Zoals de Bourgogne van Beaune-Grèves 1er Cru, Maison En Belles Lies – 2010. Daar past dit recept uit ‘De groene Garde’ fantastisch bij. Maar een andere Bourgogne (pinot noir) past natuurlijk ook perfect.

Muziek: mijn favoriet van 2012 is Cowboy Junkies. Luister naar Angels in the Wilderness van hun nieuwste cd (2012). Ik hoop dat ze snel naar Nederland komen voor een concert, dan ben ik de eerste die een kaartje koopt.

 

4 personen30 minuten + 2 uur stooftijd

Ingrediënten

  • 4 uien, gesnipperd
  • 75 gram boter
  • 2 teentjes knoflook, uit de knijper
  • paar takjes tijm
  • 2 laurierbladeren
  • 2 kruidnagels
  • 1 kg sucadevlees, in blokjes
  • 300 ml donker bier
  • 2 eetlepels appel-perenstroop
  • 2 bruine boterhammen
  • 1 eetlepel mosterd
  • zout, peper

Stap 1

Verhit 25 g boter in een braadpan en fruit de ui tot ze glazig zijn. Voeg toe: knoflook, tijm, laurier en kruidnagels. Verhit intussen in andere pan 50 g boter en bak het vlees, in gedeelten,  rondom bruin. Voeg toe aan de gebakken uien. Verwarm dan het bier in de pan waarin het vlees is dichtgeschroeid en voeg het bij het stoofvlees. Besmeer de boterhammen aan één kant met mosterd. Roer de stroop door het vleesmengsel en bedek het geheel met de boterhammen met mosterd (mosterdkant naar beneden).

Stap 2

Stoof het vlees in ca. 2 uur op zacht vuur gaar. Breng op smaak met zout en peper. En besprenkel eventueel met wat azijn. Lekker met aardappelpuree en een herfstsalade, gemaakt van truffelaardappeltjes, radijs en bieslook.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *